|
||
|
||
Sådan beskæres bedst:
Større træer og en del andre, mindre prydtræer kan med fordel holdes beskåret med få års mellemrum, så kronen holdes luftig og lys, og grenene ikke beskadiger hinanden:
Store træer som har kraftig tilvækst bør beskæres så tidlig på året som muligt, for at begrænse væsketabet fra såret. Klip eller sav sådan at der er en ren, skrå flade, så væsken kan rende af. Specielt når vi taler om Birk og lignende kraftigt voksende træer, kan det blive for sent at beskære, allerede i Februar.
Frugttræet, og de relaterede prydkirsebær og paradisæbler, bør ses som både et prydtræ og et nyttetræ, så det bør beskæres, så det er pænt og så tilstrækkeligt at det sætter store, saftige og smukke frugter:
Vildskud og ris af skud, omkring træet og ved tidligere beskæringssteder fjernes. Gå en tur rundt om træet for at se faconen, og vurder hvilke grene der danner ligevægt i træet. De grene som er ”bærende” for faconen røres ikke. Syge eller grimme grene kan fjernes først, dernæst de, der krydser hinanden, indtil kronen er så luftig at der kan skydes en fodbold igennem på alle leder. Til sidst gås igen en tur om træet og vurderes om det nødvendige er fjernet og om der er ligevægt i træets krone.
Man klipper bedst ved at lade grenen klippe lige over et udadrettet skud. Dermed gøres kronen bredere og frugterne vil være til at nå.
Luk ikke sårene med voks eller lign. Klip og beskær jævnligt, så der ikke kommer kæmpe sår og beskyt dine træer og buske med at beskære på det rette tidspunkt. Det er som regel kun til gene for træet, og grobund for svamp og bakterier, hvis sårene indkapsles i voks.
Stedsegrønne planter vil gerne vente lidt med beskæringen, til man kan være sikker på kun at få nattefrost, idet dagfrost gennem en længere periode kan give alvorlige og grimme svidningsskader.
Mange planter kan med fordel beskæres i August, hvor løvet er på, så fylden af væksten ses i sin helhed. Dette gælder både prydbuske og frugttræer og deres slægtninge. |
Informationer